EXEMPLE DE BUNE PRACTICI IN UTILIZAREA INSTRUMENTELOR DIGITALE

O experienta Erasmus +

Material realizat de : Prof. Mareş Silvia

Prof. Constantin Anda Elena

Prof. Mirică Maria Laborant Tudor Carmen

 

In perioada 24 – 28 octombrie 2022, in cadrul Proiectului Erasmus+ 2022-1-RO01-KA121- SCH-00005576 Blend Tap-Swipe-Pinch, elevii Colegiului Naţional Pedagogic „Constantin Cantacuzino” Târgovişte insotiti de cadre didactice au participat la o mobilitate in Mersin Turcia, avand ca scop un schimb de experienta privind utilizarea instrumentelor digitale in activitatile de predare – invatare – evaluare.

OBIECTIVLE PROIECTULUI au fost – Dezvoltarea competențelor digitale ale profesorilor si ale elevilor pentru optimizarea procesului didactic, în contextul pandemic și post-pandemic.

La activitati au participat 3 elevi din ciclul gimnazial. In primele trei zile activitatile s-au desfasurat la LISAN FEN KOLEJI.

Prima zi a fost dedicata intalnirii cu gazdele, intalnire, care a reprezentat un schimb de idei și informații cu privire la proiectele europene, dar și un transfer de know-how prin întrebări și situații de învățare. Cadrul era tipic turcesc, comunitatea este unită și beneficiară a numeroase proiecte europene ale căror urmări se puteau întrezări atȃt în comportamentul elevilor cȃt și în întreaga instituție.

Elevii nostrii impreuna cu profesorii au participat la o activitate dedicata sarbatoririi – “Saptamana marului”. In cadrul acestei sarbatorii gazdele ne-au prezentat obiceiuri si traditii turcesti, dar si produse care au avut la baza marul. Produsele au fost pregatite de elevi la cantina scolii si prezentate intr-un cadru festiv. In urmatoarele zile, elevii si profesorii au participat la cursuri de informatica si limba englza si chimie. In cadrul acestor cursuri le-au fost przentate mai multe aplicatii si au participat activ la ore utilizandu-le.

La o ora limba engleză unde a fost folosită o platformă ce oferă posibilitatea creării unor prezentări (precum ppt) în care pot fi inserate videoclipuri (YouTube)/ linkuri/ muzică etc, numită Nearpod. https://nearpod.com/

La ora de informatica am descoperit o aplicație ideală pentru crearea de postere și prezentări animate (oferă templates) – Canvahttps://www.canva.com/

La ora de chimie a fost folosită aplicația Wizer – https://wizer.me/ care permite profesorilor să adauge cu ușurință orice conținut media îmbogățit (video, audio, imagini) direct în foaia de lucru interactivă. Videoclipurile pot captiva mintea pentru a învăța sau exersa noi abilități și pot stârni imaginația pentru sarcini creative.

O alta aplicatie cu care ne-am familiarizat a fost aplicația Bee-Bot – https://beebot.terrapinlogo.com/ este o versiune digitală a robotului programabil Bee-Bot, concepută pentru a introduce copiii în programarea de bază. Bee-Bot este un robot captivant conceput special pentru a fi folosit de copii. Acest mic robot plin de culoare, ușor de operat și prietenos este un instrument perfect pentru a preda secvențierea, estimarea, rezolvarea problemelor și pur și simplu distracția!

Robotics- micro.bit- micro:bit https://microbit.org/ este un computer de buzunar care prezintă modul în care software-ul și hardware-ul funcționează împreună. Are un afișaj cu lumină LED, butoane, senzori și multe funcții de intrare/ieșire care, atunci când sunt programate, îi permit să interacționeze cu tine și lumea ta.

In a patra zi am fost invitati la Centrul Cultural al scolii. Activitatea s-a desfasurat la „Casuta cu Povesti”. Acolo elevii turci si romani au przentat personaje din basmele traditionale. Copiii au pus în scenă o poveste turcească numită Povestea băiatului chel și a veveriței. La rândul nostru i-am introdus în lumea basmului românesc. Elevele noastre s-au costumat în Ileana Cosânzeana, Muma Pădurii și Baba Dochia și le-au povestit copiilor din Turcia despre personajele lor.

De asemenea la ora de arte, desfasurata in aceiasi locatie elevii au realizat picturi pe pietre cu care ulterior cu ajutorul aplicatiei Padlet – https://padlet.com- au relizat o expozitie virtuala.

A cincea zi a fost dedicate inovatiei. Code Week- https://codeweek.eu/view/451234/code-turkey. Evenimentul s-a desfășurat la Yunus Merkezi Kültür Merkezi. Mai multe școli din regiune s-au întâlnit pentru a face codificarea și alfabetizarea digitală cunoscute tuturor într-un mod distractiv și captivant.

 

Lumea poveștilor într-o lume digitală

 

Prof. Emanuela Buzăianu

Prof. Florentina Radu

Colegiul Național Pedagogic „Constantin Cantacuzino” Târgoviște

 

Expresivitatea, creativitatea și abilitățile de scris sunt componente esențiale ale educației unui tânăr. Pe de alta parte, obligativitatea de a lucra on-line, de a se adapta unui nou mod de predare, de a găsi metode pentru a-i motiva pe elevi să învețe, l-au determinat pe educator să caute tot felul de modalități pentru a se alinia cu cerințele elevului modern. Așadar, trebuie înțeles de la bun început că scopul școlii nu mai e doar acela de a furniza niste informații pur teoretice, ci și de a oferi elevilor șansa să gândească critic, să-și exprime propriile idei și soluții la diverse probleme.

Pe măsură ce lumea noastră devine din ce în ce mai digitală, aceste abilități par adesea limitate, dar tehnologia modernă oferă instrumente eficiente profesorilor și îi ajută pe elevi să facă față provocărilor de scriere creativă. Stăpânirea acestor noi instrumente este esențială pentru ca profesorii să răspundă nevoilor elevilor nativi digitali.

În perioada 5-10 decembrie 2022, trei profesori de la Colegiul Național Pedagogic „Constantin Cantacuzino” Târgoviște, prof. înv. primar Carmen Alexandra Miricioiu, prof. Emanuela Buzăianu și prof. Florentina Radu, au participat la cursul de formare „Digital Storytelling: Apps and Softwares for Creative Writing”, în cadrul proiectului Erasmus+ 2022-1-RO01-KA121-SCH-000055763 „Blend Tap-Swipe-Pinch”. Acesta s-a desfășurat în Barcelona, Spania și a fost oferit de către Europass Teacher Academy.

Obiectivul general al proiectului a vizat dezvoltarea competențelor digitale ale profesorilor pentru optimizarea procesului didactic, în contextul pandemic și post-pandemic.

Obiectivele specifice cursului s-au raportat la dezvoltarea unor competențe digitale prin utilizarea instrumentelor TIC pentru a crea povești audio-vizuale; dezvoltarea abilităților de scriere creativă; proiectarea poveștilor digitale, folosind tehnici și metode eficiente; dezvoltarea unor atitudini pozitive față de crearea proiectelor digitale; introducerea povestirii digitale în activitățile didactice și educaționale.

Acest curs a fost conceput pentru a dezvolta abilitățile de scriere digitală și creativă folosind aplicații și software eficiente. Profesorii participanți au învățat cum să creeze și să editeze videoclipuri și cum să folosească instrumente digitale pentru a adăuga sunet, grafică și text. De asemenea, au dezvoltat abilități în crearea de povești audiovizuale utilizând diverse instrumente TIC și au învățat cum să integreze eficient povestirile digitale în activitățile educaționale. Profesorii participanți s-au familiarizat cu o varietate de aplicații și platforme digitale. Dintre acestea, menționăm:

*www.storyboardthat.com este o platformă de creare „drag-and-drop” care permite realizarea de imagini, materiale și lecții. Acesta lucrează pe baza unui storyboard- un organizator grafic ce permite planificarea unei povești. Storyboard-urile sunt o modalitate puternică de a prezenta informații într-o manieră vizuală. În esență, un storyboard presupune o serie de desene consecutive prin intermediul cărora se spune o poveste.

*www.storyjumper.com este o platformă care îți permite să creezi propriile povești.

*www.canva.ro este o platformă de permite editarea de fotografii, felicitări tematice, cărți de vizită, producerea de videoclipuri cu posibilitatea editării duratei unui clip, modificarea fiecărei pagini a prezentării cu text și imagini propria, precum și creare de logo-uri

*www.bookcreator.com  este cel mai simplu instrument ce poate fi utilizat pentru a crea conținut digital, cărți electronice multimedia; este o resursă digitală care îi ajută pe elevi să-și exploreze creativitatea în timp ce învață; promovează învățarea bazată pe proiecte, fiind potrivit pentru diferite subiecte și grupuri de vârstă

*www.pixton.com oferă elevilor posibilitatea de a-și crea propriile avatare și de a le folosi în proiectele lor, contribuind la o învățare activă. Este un instrument ușor de utilizat pentru crearea de benzi desenate.

*www.animoto.com este o platformă care ajută la crearea de videoclipuri.

Participarea la aceste povești digitale permite elevilor să gândească o serie liniară de evenimente și să le transforme într-o experiență multidimensională. Îi încurajează să comunice, să colaboreze și să cerceteze, precum și să introducă mass-media în acest proces. Există o multitudine de instrumente și aplicații pentru a crea aceste proiecte și toate le permit elevilor să dobândească o înțelegere mai profundă a temelor oferite în timp ce explorează cel mai eficient mod de a o reda colegilor sub diferite forme. Aceste tipuri de povești îi fac pe elevi să devină creatori de conținut și nu doar consumatori, căci împreună cu imaginile folosite, muzică, text și voce, poveștile digitale pot fi create în orice domeniu de conținut și la orice clasă, folosindu-se de abilitățile secolului 21 și anume a crea, a comunica și a colabora.

Toate aceste platforme nu intenționează să ușureze munca profesorului, ci îl ajută să mențină un echilibru între predarea tradițională și cea modernă. Folosirea lor nu face decât să-i îmbunătățească abilitățile elevului de a comunica în cadrul unui grup, de a soluționa probleme, de a gândi critic, de a-și folosi creativitatea în tot ce realizează. Astfel rolul profesorului trebuie să fie recalibrat pentru a fi capabil să se adapteze la cerințele și nevoile elevului digital.

 

 

________________________________________________________________________________________

 

 

PROIECT ERAMSUS+ KA1 – BLEND TAP-SWIPE-PINCH

 Curs 1: Blended Learning: Connecting Remote and Face-to-Face Teaching

Verona, Italia, 7-12 noiembrie 2022

 

În perioada 7-12 noiembrie 2022, s-a desfășurat la Verona, Italia, cursul Blended Learning: Connecting Remote and Face-to-Face Teaching, fiind unul dintre stagiile de formare alocate cadrelor didactice în cadrul proiectului Erasmus+ Ka1 Blend Tap-Swipe-Pinch. În urma etapei de selecție, trei cadre didactice ale unității de învățământ au fost desemnate în a participa la instruirea oferită de către institutul Europass Teacher Academy, acesta având o tradiție de peste 30 de ani în instruirea profesorilor și peste 12.000 mii de cursanți antrenați anual, din diverse colțuri ale lumii.

Obiectivul general al proiectului a vizat dezvoltarea competențelor digitale ale profesorilor pentru optimizarea procesului didactic în contextul pandemic și post pandemic, dar acesta a devenit, totodată, un excelent punct de reper pentru scopul pe care îl deține însuși cursul Blended Learning: Connecting Remote and Face-to-Face Teaching: eficientizarea învățării prin activități mixte, fizice, într-un mediu instituționalizat, precum și activități de învățare la distanță, într-un mediu informal, de acasă.

Contextul actual, cel postCOVID, a demonstrat că școala românească are nevoie să inoveze, să găsească resursele necesare pentru a putea implementa tehnici și strategii care să faciliteze actul didactic și interacțiunea profesor-elev în orice împrejurare, acest curs dovedindu-și cu atât mai mult utilitatea grație activității de predare de tip blended learning. Prin recurgerea la diverse platforme educaționale: Screencast o Matic, Ed Puzzle, AnswerGarden, Socrative, Studystuck sau a lecțiilor de tip flipped classroom, profesorul dispune de resursele optime de a da dovadă de originalitate și creativitate în diversificarea activității sale didactice. Astfel, știindu-se a se raporta la ceea ce văd/cunosc/află, elevii nu învață doar să producă și să recepteze diverse tipuri de mesaje, ci, mai ales, descoperă căi de extindere ale universului cunoașterii prin trecerea de la ceea ce știu la ce pot să fac, formându-și abilități, deprinderi și competențe care să reflecte exigențele societății actuale: plăcerea de a citi, de a stimula gândirea autonomă, creativă, reflexivă și critică prin activarea celor trei laturi ale educației: formală, nonformală și informală. De pildă, o activitate de învățare începută în sală de clasă constituie un bun catalizator al învățării de acasă, lucrul individual găsindu-și ulterior fundamentul în mediul școlar, sub îndrumarea atentă a cadrului didactic.

Pe parcursul derulării stagiului de formare, cadrele didactice participante au descoperit importanța indubitabilă deținută de conceptul Blended Learning, metodele de lucru trebuind să aibă un caracter aplicativ, interactiv, care să incite la descoperire de noi sensuri și la formare de noi competențe, pentru ca elevul să aibă capacitatea de a deveni autodidact în actul învățării, în abordarea studiului individual dintr-o perspectivă pozitivă care să determine formarea unor abilități, capacități și aptitudini. Cu cât sarcinile de lucru sunt mai variate și răspund noilor provocări, cu atât elevul devine mai interesat în creșterea productivității și a randamentului școlar, dorința de cunoaștere și descoperire dovedindu-se a fi cele mai bune metode de acțiune reală asupra realității.

Așadar, cursul de formare reflectă nevoile actuale ale procesului de învățământ, capacitatea de „a face ceva” părând a fi noua ideologie a procesului instructiv-educativ,  în care a învăța să înveți devine sinonim cu a învăța să înțelegi, să interpretezi, să acționezi.